maanantai 6. lokakuuta 2014

Minulle myös gluteenitonta!

Silloin aikoinaan kun minulla todettiin keliakia, tuntui kuin koko (ruoka)maailmani,- ei vain minun, vaan koko perheeni ja läheisteni elämä - olisi kokenut mullistuksen. Oli tunne ettei juuri mitään voi syödä ja muilla ettei se voi syödä mitään. En voi mennä minnekään, en kylään, saati ravintolaan syömään. Ajan kuluessa kuitenkin huomasin ruokavalion asettamien rajoitusten koskevan vain rajallista osaa arkea.  Mutta yhtäkaikki vaikka keliaakikon tulee välttää gluteenia sisältäviä viljoja (vehnä, ohra ja ruis), on paljon hyviä gluteenittomia vaihtoehtoja, joilla ruoanlaitossa ja leivonnassa voi korvata tavalliset jauhot ja viljan. Tavallisempia ovat: 
  • riisijauho
  • perunajauho
  • maissijauho
  • tattarijauho
  • soijajauho
  • tattarijauho
  • hirssijauhot
  • gluteeniton kaura ja
  • erilaiset jauhoseokset

Näiden lisäksi löytyy muitakin vaihtoehtoja ja onneksi on paljon luonnostaan gluteenittomia ruokia!

Tärkeää on kuitenkin välttää gluteenin joutumista ruokaan. Varsinkin kuivat, gluteenia sisältävät ruoka-aineet, kuten jauhot ja leivänmurut kulkeutuvat helposti keliaakikon ruokaan ruoanvalmistusvaiheessa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat selviämään kotikeittiössä:

  • Järjestele keittiö niin että gluteenikontaminaatio estyy.
  • Puhdista työskentelypinnat juuri ennen käyttöä.
  •  Huolehdi käsienpesusta.
  • Valmista gluteeniton ja tavallinen eriaikaan. Tee gluteeniton ensiksi. Huomioi oikea säilytys.
  • Älä käytä samoja ruoanvalmistusvälineitä gluteenittoman ja tavallisen tekemiseen ellei ne ole puhtaita. Samalla mitalla jolla on otettu tavallisia jauhoja, ei voi ottaa gluteenittomia jauhoja.
  • Käytä puhdasta leivinpaperia tai leivinpaperia jolla on paistettu vain gluteenittomia leivonnaisia.
  • Leivonnassa vuokien jauhottamiseen käytetään vain gluteenitonta korppujauhoa.
  • Käytä puhdasta paistoöljyä. Älä uudelleen käytä öljyä, jossa on valmistettu leivitettyjä tai kuorrutetuettuja ruokia tai paistettu esim. munkkeja.
  • Pidä kaikki pannut, keittiövälineet ja siivilät erillään ruoanvalmistuksessa.
  • Älä säilytä gluteenittomia tuotteita ja tavallisia jauhoja, leipiä tms. samassa kaapissa.
  • Käytä puhdasta grilliä, erillistä leivänpaahdinta, vohvelirautoja, pastakonetta jne. mitkä ovat olleet kosketuksessa tavallisen ruoan kanssa, joita ei saa kokonaan puhtaaksi. Leivänpaahdinpusseja voi käyttää leivänpaahtimessa.
  • Varmista, ettei voihin tai muihin levitteisiin ole päässyt leivänmuruja.
  • Käytä mielellään puristettavia pakkauspulloja, jottei haarukoiden, lusikoiden tai veitsien kautta kulkeudu gluteenia pakkaukseen. Jos ei mahdollista niin laita tuote tarjolle eri astiaan mutta älä laita tarjolla olutta ruokaa enää takaisin alkuperäiseen pakkaukseen.
  • Muista myös tarkistaa leivonnassa ja ruoanlaitossa käyttämiesi tuotteiden tuoteselosteet, jotta ne eivät sisällä vehnää, ohraa tai ruista.
  • Kun tarjoat gluteenittomia tuotteita, laita ne aina tarjolle eri lautaselle tai tarjottimelle kuin tavalliset. Samoja ottimia ei liioin tule käyttää, gluteenittomille tarjottaville omat ottimet.
  • Gluteenittoman kakun, leivän tms. leikkaamiseen käytetään puhdasta veistä ja leikkuulautaa.
  • Merkitse gluteenittomalle tarkoitetut tuotteet. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti