Onko sinulle
tulossa kylään keliaakikko? Jotkut ihmettelevät tässä vaiheessa, että mitä
ihmettä hänelle tarjoaisi ja mitä hän saisi syödä. Muista myös, että hänelle
itsellensä tämä ei ole ongelma.
Pienenä
nyrkkisääntönä keliakiaa sairastava ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai
ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä elintarvikkeita. Tärkeää on, että muistat
lukea aina huolella elintarvikkeiden tuoteselosteet, sillä gluteenia voi olla
yllättävissäkin tuotteissa.
Mikäli et
halua tarjota jotain kaupan valmista ja haluat leipoa, niin gluteenittomaan
leivontaan sopivia jauhoja ovat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat
jauhot. Näillä on se ero, että gluteenittomat jauhot sisältävät
vehnätärkkelystä, kun taas luontaisesti gluteenittomissa jauhoissa sitä ei ole.
On kuitenkin syytä varmistaa aina vieraalta, noudattaako hän gluteenitonta vai
luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Useimmalle keliaakikolle sopii myös (puhdistettu)kaura,
mutta sekin on hyvä varmistaa.
Viljat,
jotka sopivat keliaakikolle ovat esimerkiksi hirssi-, maissi-, riisi-, ja tattari.
Näistä valmistetut jauhot, hiutaleet ja ryynit sekä tärkkelykset soveltuvat gluteenittomaan
leivontaan hyvin. Myös peruna- ja soijajauhot sopivat gluteenittomaan
leivontaan. Muista myös varmistaa muut mahdolliset ruoka-aineallergiat, esim.
soija ja laktoosittomuus.
Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan
Taikinalle
sitkon antaa viljan gluteeni. Gluteenittomista leivonnaisista sitko puuttuu ja
ne ovat murenevampia kuin vehnäleivonnaiset. Leipoutuvuutta voi kuitenkin
edistää muutamilla konsteilla.
- Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, jotka mitataan tarkasti.
- Kohota hiivataikinat vain kerran ja siirrä kohonneet leivonnaiset uuniin hyvin varovasti, jotta ne eivät pääse laskemaan.
- Paranna leivonnaisten leipoutumista ja makua yhdistämällä taikinoihin erilaisia jauhoja.
- Lisämakua taikinoihin antavat myös juuresraasteet, pinaatti ja juustoraaste.
- Karkeutta ja hyvän kuitulisän leivonnaisiin saat lisäämällä taikinaan gluteenittomia täysjyväviljoja ja -jauhoja, rouheita ja hiutaleita sekä keliaakikolle sopivia leseitä ja kuituvalmisteita (esim. fibrex ja guarem, Psyllium).
- Paranna leivonnaisten rakennetta lisäämällä taikinaan valkuaisainepitoisia ruoka-aineita kuten kananmunaa, maitorahkaa, raejuustoa ja juustoraastetta.
- Jauhota voidellut kakkuvuoat gluteenittomilla jauhoilla, murskatuilla maissihiutaleilla tai riisimuroilla, maissisuurimoilla, kookoshiutaleilla, jauhetuilla pähkinöillä tai gluteenittomasta leivästä valmistetulla korppujauholla.
- Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Annostele ja muotoile leivonnaiset tällöin pellille lusikan avulla.
- Gluteenittomat leivonnaiset eivät säily tuoreina kovin pitkään. Pakasta ylimääräiset tuotteet ja sulata kerrallaan aina tarvittava määrä.
Miehen ja pojan leipomishetkestä |
Rohkeasti oppimaan, kokeilemaan ja soveltamaan rohkeasti reseptejä
Gluteenittomien leivonnaisten reseptejä löytyy paljon esimerkiksi erityisruokavaliota käsittelevistä keittokirjoista sekä internetin ihmeellisestä maailmasta.
Voit myös
leipoa tavanomaisten leivonnaisten ohjeilla gluteenittomia leivonnaisia
vaihtamalla jauhot gluteenittomiin.
Jauhojen vaihtotaulukko
Jauhojen vaihtotaulukko
1 dl
vehnäjauhoja vastaa
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 ¼ dl soijajauhoja
- ¾ dl perunajauhoja
- ¾ dl tattarijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 ¼ dl soijajauhoja
- ¾ dl perunajauhoja
- ¾ dl tattarijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
Tarjottavaa helposti ja nopeasti
Gluteenittomia
leivonnaisia voi valmistaa myös vaivatta. Pelkillä perunajauhoillakin tai
muilla tärkkelysjauhoilla onnistuu esimerkiksi kääretorttu tai kakkupohja.
Voit myös
tarjota gluteenittomia pikkuleipiä, joita saa aika hyvin monestakin
ruokakaupasta. Pikkuleivistä ja murskatuista maissihiutaleista valmistuu
helposti pohja myös makealle tai suolaiselle hyydytettävälle tortulle. Kaupasta
löytyy myös marenkilevyjä. Niistä valmistuu helposti näyttävä kakku tai
Pavlova-torttu.
Gluteenittomia
leipiä ja leivonnaisia saa myös valmiina ruokakaupoista, jos ei tuoreena niin
ainakin pakasteena. Aina ei tarvitse leipoa. Leivonnaisten sijaan voi tarjoilla
myös jotain muuta, vaikkapa raikasta jäädykettä, hedelmäsalaattia tai marjoja
ja jäätelöä. Voit myös tarjoilla erilaisia juustoja, hedelmien, makeiden tai
suolaisten tarjottavien kera. Vuoassa kakun muotoon hyydytetty suklaamoussekin
sopii makeaksi tarjottavaksi. Tai jos mahdollista niin voit valmistaa myös
jonkun herkullisen juoman.
Lähde: Keliakialiitto ja Kotiliesi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti