perjantai 24. lokakuuta 2014

Gluteenitonta näkkileipää

Kotona leivottu gluteeniton näkkileipä on kokeilemisen arvoista ja takuuvarmasti siitä pidetään. Meillä sitä on syöneet muutkin kuin vain minä.

Leipä on kaaviloitava ohueksi ja erityisesti paistamista on vahdittava tarkoin. Muutama leipä pääsi ruskettumaan liikaakin.

Leivoin näkkileipiä toisen kerran kuivahiivaa käyttäen, joten lisäsin ohjeeseen vinkin sen käytöstä.

Näkkileipien makua voi vaihdella erilaisilla kuivatuilla mausteilla tai maustesuolalla. Minä laitoin näihin yrttimausteseosta (valkosipulia, basilikaa, mustapippuria, sipulia, oreganoa, persilja, rakuuna) ja kuminaa. Päälle ripsauttelin vähän merisuolaa.

Ohje:
25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
2 1/2 dl vettä
1 rkl psylliumia
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
2 tl hienonnettuja leipämausteita
1 tl suolaa
2 dl tattarihiutaleita
n. 3 1/2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta

Maustaminen ja koristelu:
- Hienonnettua kuminaa tai
- kuivattua rosmariinia tai
- kuivattua tilliä tai
- gourmet-suolahiutaleita

Paistaminen: 250 astetta, uunin yläosassa.

Ohje:
- Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada kädenlämpöiseksi lämmitetty vesi hiivan päälle ja sekoita,  kunnes hiiva liettyy. Anna turvota 10 min.

- Sekoita joukkoon öljy, hunaja, mausteet ja tattarihiutaleet. Lisää puolet jauhoseoksesta ja vaivaa taikina voimakkaasti koneella tai yleiskoneella.
Sekoita joukkoon loput jauhoista niin, että muodostuu sileä taikina.

- Kohota leivinliinalla peitettynä kulhossa tunnin ajan.

- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta tasaiseksi. Jaa kahtia.
Kaaviloi kumpikin taikinapala ohueksi levyksi. Käytä lopuksi näkkileipäkaulinta viimeistelyyn.

- Leikkaa levyt taikinapyörällä neliskulmaisiksi tai suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.
Sirota pinnalle jotakin edellä ehdotetuista mausteista sekä hiukan suolaa.

- Paista 250 asteessa yläosassa. Lämmitä pelti uunissa hyvin kuumaksi. Nosta leivinpaperiarkki leipineen kuumalle pellille. Kypsennä n.10 min. Käännä leivät ja vedä paperi pois. Kypsennä vielä hetki 30 s. -1 min.
Jäähdytä.
Säilytä leivät kuivassa ja ilmavassa paikassa. 

Kuivahiivan käyttö:
Lämmitä vesi reilusti kuumemmaksi kuin ködenlämpöinen. Sekoita joukkoon psyllium ja pellavansiemenet. Anna turvota 10 min.

Sekoita mausteet, öljy ja hunaja. Lisää hiutaleet ja puolet jauhoista joihin on sekoitettu kuivahiiva. Jatka muuten samoin kuin ohjeessa. 

(Ohje löytyi kirjasta Leivo gluteenitonta - maukkaita leipiä, pullia ja kakkuja.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti